Basın Bülteni ile Markanız Doğru Anlaşılsın

Basın bültenleri hem markanızın hem de şirketinizin kamuoyu önünde belli bir imaj oluşturması açısından önem taşır. Genellikle bu imajın reklamlarla oluşturulduğu varsayılsa da, reklamlar izleyici açısından taraflı yayınlardır. Ya dikkatli izlenmezler ya da internet üzerinde ise kapatılırlar. Üstelik genellikle belli bir ürünü odağa alırlar. Basın bültenlerinin yayınlanması ise, bir şirketin para ödeyerek yaptırabileceği bir şey değildir. Bir basın bülteninin yayınlanıp yayınlanmayacağına genellikle o basın organının editörleri karar verir. Belli bir süzgeçten geçtiği için okuyucu açısından daha güvenilir algılanırlar. Ayrıca basın bültenleri sadece ürünleri değil, markanızı ve şirketinizi de konu alabilir. Bu anlamda markanızı hedef kitlenize doğru bir şekilde tanıtmanın en önemli araçlarındandır.

İlginizi çekebilir: Ürünleriniz Hakkında Yol Gösterici Olarak Basın Bültenleri

Kurum Kimliğine Sadık Kalın

Markanızın doğru anlaşılması için halkla ilişkilerde tutarlı bir dil kullanmanız önemlidir. Basın bültenlerinde markanızın sesi, belli konulara yaklaşımı, genel olarak ne sunduğunuzun sürekli olarak belirtilmesi, kalıcı ve güçlü bir imaj oluşturulması açısından önemlidir. Ayrıca basın bültenleri ile oluşturduğunuz imajı, sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlarınızla sürdürmek ve tüm mecralarda kurum kimliğinize sadık kalmak da işe yarar. Bir mecrada oluşturduğunuz bir imajı, farklı bir mecrada yıkmanız ya da o imajdan uzaklaşmanız, insanlarda güvensizlik ve kafa karışıklığı oluşturacaktır. Bu yüzden tüm dijital PR aktivitelerinizin belli bir strateji kapsamında tutarlı olarak yürütülmesi, markanızın doğru anlaşılmasına destek olur.

Açık ve Anlaşılır Olun

Basın bülteni hazırlarken, açık ve anlaşılır olduğunuzdan emin olmalısınız. Açık mesajlar veren, kendi içinde tutarlı ve sizi rakiplerinizden ayıran özelliklerin ön plana çıktığı bültenler, markanızla ilgili herhangi bir kafa karışıklığı oluşmasının önüne geçecektir. Açık ve anlaşılır olmanın en önemli kriterlerinden birisi, yazdığınız bültenin hedef kitleye hitap edecek şekilde oluşturulmuş olmasıdır. Markanızın hedef kitlesinin yaş grubu, sosyo-ekonomik düzeyi gibi değişkenler, hazırlayacağınız metni de etkileyecektir. Bu yüzden metin hazırlarken bu metni okumasını hedeflediğiniz popülasyonu göz önünde bulundurmalı ve hazırlığınızı buna göre yapmalısınız.

Markanız Amacından Farklı Algılanıyorsa Ne Yapmalısınız?

Markanızın imajı siz istemeden çoktan yanlış anlaşıldı ya da zarar gördüyse, basın bültenleri bunu düzeltmeniz için de önemli bir platform sağlar. Daha önce yayınladığınız basın bültenleri ile ilgili hem okuyucu tarafında hem de bültenin kendisi ile ilgili çeşitli analizler yaparak sorunun köküne inme şansı yakalayabilirsiniz. Dijital platformların sunduğu bu imkanlar sayesinde, rakamları doğru analiz ettiğiniz takdirde, bu imajı düzeltmek için nasıl adımlar atacağınıza dair de bir strateji çıkarabilirsiniz. Genel olarak böyle durumlarda paniğe kapılmadan bir strateji oluşturmak ve bu strateji çerçevesinde, çok aceleci davranmadan ilerlemek, belli bir süre sonra istediğiniz sonuca ulaşmanızı sağlayacaktır. Yanlış algılar kolay kolay düzelmez. Bu noktada 6 ay ile 1 yıllık bir plan çıkarmak ve tutarlı bir şekilde PR aksiyonlarını yerine getirmek önemlidir. Süreç içinde özellikle basın bültenleri aracılığı ile kullanıcılardan alınacak olan geri bildirimler düzenli olarak incelenmeli ve gidilmek istenen yönde yol alınıp alınmadığı tespit edilmelidir. Amacınıza ulaşmak zaman alır gibi görünse de dijital pazarlama araçları sayesinde, bu amaca ulaşmak artık çok daha kolaylaşmıştır.

Markanızın doğru anlaşılması, doğru hedef kitleye doğru mesajları ulaştırması ancak PR aktiviteleri bir strateji çerçevesinde oluşturulursa mümkün olabilmektedir. Bu yüzden gereken analizlerin yapılması ve düzenli olarak bir strateji çerçevesinde, tutarlı bir şekilde ilerlenmesi, markanızın PR aktivitelerinden en üst düzeyde verimi almasına destek olacaktır.