basın bülteni ne zaman hazırlanır

Basın Bültenleri Ne Zaman Hazırlanır?

Basın bültenleri, şirketinizde haber değeri taşıyan bir olay olmadan önce veya olduktan sonra hazırlanabilir. Bunun yanında hazırladığınız bir basın bültenini editörlere haftanın hangi günü, saat kaçta gönderdiğinizin de önemi vardır. Basın bülteninizin maksimum fayda getirmesi için, ne zaman hazırlandığı ve ne zaman gönderildiği çok önemlidir. Bu yazımızda bu iki konu ile ilgili pratik bilgileri paylaşacağız.

İlginizi çekebilir: PR Çalışmalarında Kullanılabilecek Platformlar

Erken hazırlanması gereken basın bültenleri arasında lansman ve açılış duyuruları yer alır. Bu duyurular yapılırken piyasaya sürülecek olan ürün ile ilgili detaylı bilgiler verilir. Ayrıca eğer bu etkinlikler kamuya açık yapılıyorsa, ya da basın mensuplarının katılımı bekleniyorsa, etkinliğe katılım ile ilgili yer, tarih ve katılım koşulları ile ilgili bilgiler paylaşılmalıdır. Bu tür basın bültenleri etkinlikten 4-5 hafta önce yayınlatılmalıdır. Böylece etkinliğe katılması beklenen kişiler önceden program yapabilirler. Etkinlik yaklaşırken bir basın bülteni daha çıkarmak ilgiyi canlı tutar.

İlginizi çekebilir: Etkili Bir Basın Bülteni Hazırlamak

Olay sonrası hazırlanması gereken basın bültenleri arasında yönetimdeki bir değişikliğin duyurulması, prestijli siparişler, sivil toplum çalışmaları, yeni iş ortaklıkları, isim değişiklikleri, birleşme ve devralmalar gibi olaylar yer alır. Bu tarz basın bültenleri ile ilgili detaylı bilgileri basın bülteni çeşitlerini anlattığımız makalemizde bulabilirsiniz. Burada zamanlama adına önemli olan şey bu bültenlerin olayın üzerinden çok fazla zaman geçmeden, idealde en geç bir ay içinde yayınlamasını sağlamak olacaktır. Üzerinden daha uzun süre geçen olaylar, editörler açısından haber değeri taşımayacaktır.

Düzenli paylaşılabilecek basın bültenleri arasında, kamuya faydası olabilecek şirketinizle ilgili güncel bilgileri haberleştiren yazılar, ticari konularda hazırlanmış bir anketin veya araştırmanın sonuçları veya uzmanlarla birlikte güncel konularda yaptığınız konuşmalar sayılabilir. Haber değeri taşıyan büyük olaylar olmamasına rağmen, araştırma sonuçları, güncel konular hakkında bilgilendirmeler kamuoyunun ilgisini çeker ve şirketinizin görünürlüğünü arttırır.

Basın Bültenini Editörlere Ne Zaman Göndermelisiniz?

Türkiye’de bu konuda yapılmış bir araştırma yoktur. Neyse ki yurt dışında bu konuda küçük çaplı bir araştırma yapılmış. İş yaşamı rutininin benzer olduğunu kabul edersek, ABD’de yapılan bu araştırma bize de ipuçları verebilir. PR uzmanı Rafal’ın Prowly adlı sitede belirttiğine göre, editörlere gönderilmiş 55470 e posta analiz edilmiş, ve aşağıdaki yargılara varılmıştır.

• Editörlerin en çok perşembe günü e posta okudukları belirlenmiş. Bu yüzden siz de e postanızı perşembe günü göndermeyi tercih edebilirsiniz. Büyük ihtimalle editörler haftanın ilk üç günü e postalarına vakit ayıramıyor, hafta içi yapılması gereken acil işlerle meşgul oluyorlar.
  • E posta göndermek için en kötü günlerin ise çarşamba ve cuma günleri olduğu tespit edilmiş. Bu günlerde gönderilen e postaların %85’i ya çok geç okunuyor ya da hiç okunmuyormuş.
  • Sabah 10:00 ve öğleden sonra 14:00 saatleri arasında editörler maillerinin üçte birini okuyormuş. Yani bu saatlerde gönderdiğiniz e postanın okunma ihtimali daha yüksek. Diğer saatlerde ise e posta okuma oranı yaklaşık %28 düşüyormuş.

Görünüşe göre ABD’de yaşayanlar için perşembe günü saat 10:00 ve 14:00 arası basın bültenlerini editörlere göndermek için en uygun zaman. Türkiye’de böyle bir araştırma yok, fakat eğer merak ediyorsanız, geçmişte gönderdiğiniz e postalara aldığınız geri dönüşler üzerinden siz de küçük araştırmanızı yapabilirsiniz.

Bu yazımızda genel olarak hangi olaylardan önce, hangi olaylardan sonra ve hangi durumlarda düzenli olarak basın bülteni paylaşabileceğinizi anlattık. Ayrıca editörlere ulaşmak için en doğru zamanın hangi gün ve saatler olabileceğini tartıştık. Tüm bu ipuçlarını göz önünde bulundurarak, şirketiniz için en doğru basın bülteni yayınlama stratejisini oluşturabilir, ya da profesyonel yardım alabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Pazarlama aracı olarak basın bültenleri .

Şirketinizin yakın zamanda potansiyel PR çalışması yapılabilecek bir etkinlik ve gelişme var ise basın bülteni dağıtımı hizmetimizden faydalanabilirsiniz.